Modifierad Mini-Paddle

Sorry - This text is in Swedish as parts descibed below are probably only available in Sweden, Denmark, Finland and Norway.

Palm Radio:s manipulator med dubbelpaddlar, avsedd för t ex transceivrar med inbyggd elbugg, är liten och nätt och mycket behaglig att använda. Paddlarna kan skjutas in så att de är skyddade vid transport. Förutom fast montage kan manipulatorn alternativt sättas fast med de två små starka inbyggda magneterna utifall passande underlag finns tillhands.

Mindre bra är att den veka anslutningskabeln inte är klamrad och har hos mig lossnat i lödningarna flera gånger. En av magneterna har också lossnat och försvunnit.

Problemet med anlutningskabeln löstes genom att borra ett hål i sidan och montera dit en 3.5 mm stereo chassikontakt och ansluta den till manipulatorns lösa kabelanslutningskontakt. Paddlarna kan då inte längre skjutas in, något som jag dock inte upplever som någon nackdel. 3.5 mm proppens anslutningar (vad som ger korta respektive långa tecken) kan variera för äldre transceivrar och hembyggen så därför använder jag mig av 2 st anslutningskablar, 0.5 m långa, med RCA-dubbelhane i ena änden och 3.5 mm stereopropp i den andra. RCA-ändarna kopplas ihop med RCA-dubbelhonor. Genom att skifta ihopkopplingen med hylsorna kan vad som med respektive paddel ska bli korta respektiva långa tecken bestämmas. Det kan också vara praktiskt om man är vänsterhänt.

På Biltema kan det hittas mycket användbart för amatörradio. Jag hittade där en avdragarplatta. I den kan manipulatorn lätt sättas fast och lossnas. Den är tillräckligt tung och flyttar inte så lätt på sig. Genom att lägga en liten bit antislirmatta under plattan så rör den sig inte alls. Mycket praktiskt att ha i bilen då manipulatorn tillsammans med avdragarplattan och den lilla antislirmattan kan placeras på instrumentbrädan och där användas. Något som inte funkar med de inbyggda magneterna. Och så ser det ganska space-aktigt ut :-)Comments

Anonymous said…
Fiffiga Kjell!
Tack för tipset för Palm Radio´s minipaddle. Jag plankar det!
72/73
Einar L
"-CBC of Sweden since April 1953"
cbc@telia.com